BRC LDI sistem

Krajem godine smo izvršili ugradnji novog, revolucionarnog auto gasnog (plinskog) sistema u auto sa direktnim ubrizgavanjem benzina KIA SPORTAGE 1.6 sa “GDI” benzinskim motorom sa direktnim ubrizgavanjem. Kao ekskuzivni zastupnik i prodavac BRC auto gasnih uređaja jedani smo od prvih auto gas servisa u ovom delu Evrope koji smo prošli obuku za ugradnju LDI sistema.
Novi “LDI” sistem (skraćenica od LPG direct injection) je u potpunosti revolucionaran i praktično nema nikakve zajedničke karakteristike i konstrukciona rešenja sa ni jednim auto gasnim sistemom koji poznajemo. Naime, nakon gotovo decenije razvoja, BRC je predstavio auto gasni uređaj koji u motor ubrizgava tečni naftni gas u tečnom stanju. Dakle, “LDI” uređaj nema isparivač, a za njegovo ubrizgavanje direktno u komoru za sagorevanje koristi fabričku, originalnu pumpu visokog pritiska i brizgaljke goriva! Od gasne instalacije tu su samo Stako toroidni gasni rezervoar sa dve pumpe goriva, nešto instalacije koja dovodii gas u tečnom stanju do fabričke pumpe goriva visokog pritiska i uređaj kojim se gas uvodi u pumpu visokog pritiska. Naravno tu je i računarska centrala koja kontroliše rad sistema. Na prvi pogled, auto gasni sistem je vrlo jednostavan i minimalno invazivan prema automobilu, što je bila glavna zamerka pojedinih ljudi kada je u pitanju klasični gasni sistem. U stvari, najveća tajna i uspeh novog “LDI” sistema krije se u računaru i kompleksnom softveru koji kontroliše rad.
Instalacija auto gasnog uređaja u automobil je relativno jednostavna i brza.
Nakon ugradnje sledi kalibracija sistema specijalnim softverom koji je strogo čuvana tajna firme BRC i koji je dostupan samo sertifikovanim serviserima koji trenutno ima, kao što smo već naveli, samo desetak na svetu.
Novi “LDI” sistem je u potpunosti ’mono fuell’. To znači da motor uvek startuje koristeći tečni naftni gas, a prelazi na rad na benzinu samo kada vi to zaželite. To znači da je ovaj sistem ekonomičniji od klasičnih gasnih uređaja jer ne troši ni malo benzina u svom radu.
Takođe, “LDI” se ne ponaša kao klasični auto plinski sistemi. Naime, motor je primetno elastičniji na niskim i srednjim obrtajima. Brojna ispitivanja pokazuju da je motor opremljen ovim uređajem snažniji i ima veći obrtni moment kada radi na LPG, nego kada radi na benzin. To se događa upravo zbog toga što se gas ubrizgava u tečnom stanju. Za razliku od klasičnih gasnih sistema koji ubrizgavaju gas u gasovitom stanju i to u količini koja ide na uštrb količine usisanog vazduha, kod “LDI” sistema se ubrizgava puna količina vazduha. Gas se bolje raspršuje od benzina i prilikom detonacije razvija se veći pritisak na čelo klipa nego kod benzina, iprkos činjenici da gas ima nešto manju klaorijsku vrednost od benzina. To direktno uriče na obrtni moment i snagu motora. U standardnoj, umerenoj vožnji, pokazalo se da vozač manje pritiska pedalu gasa i zbog toga automobil sa “LDI” sistemom troši menje gasa nego benzina.
BRC je pripremio novi auto gasni uređaj za praktično sve automobile sa direktim ubrizgavanjem benzina koji se trenutno nalaze na tržištu, bez obzira da li imaju ugrađen turbo punjač, ili ne.

BRC auto gasna oprema za svaki automobil sa direktnim ubrizgavanjem ima spreman komplet sa odgovarajućim toroidnim rezervoarom goriva firme Stako i posebno prilagođenim softverom. Uređaj prati kompletna dokumetacijasa uputsvom za ugradnju, kao i kompletan projekat po E115 standardima.

Cene
U zavisnosti od automobila, cena “BRC LDI” sistema kreću se između 2.100 i 2.500 evra za četvorocilindrične motore. (za više informacija>>>>cenovnik)
Ispitivanja su pokazala da se ugradnja novog uređaja isplati već za 20 hiljada pređenih kilometara, u zavisnosti od automobila i stila vožnje. BRC-ov “LDI” sistem se servisira na 40 hiljada kilometara.